Prosjekter

img_1138img_0436

Denne siden gir deg et innblikk i de prosjekter og aktiviteter som Hvaler kulturvernforening er, og har vært, engasjert med de siste 15 årene. prosjektene som presenteres her er:

 • Brottet med Amfigrotta – oppstart 2004 (Brottet) 2010 (Amfigrotta). Ferdigstilles 2016
 • 2 Kystledhytter – en tredje hytte, «Munda-stua», ferdigstilles i 2016
 • Den optiske telegrafen – sto ferdig 2014
 • Kystlekeplassen – deler av anlegget er ferdig, hele anlegget ferdigstilles 2016
 • Kulturleden – en del av kyststien – ble ferdigstilt 2015
 • Gamle Brekke skole – oppstart 2015, antatt ferdig 2019
 • Nordgårdsbrygga (Museumshavn) – oppstart 2015, antatt ferdig 2018

BROTTET MED AMFIGROTTA

Brottet Amfi – fra ide om bok til kulturelt senter

På begynnelsen av 2000-tallet tok lokalhistoriker Ulf Hjardar  kontakt med daværende ordfører Paul Henriksen med ideen om en bok om stenindustrien på Hvaler. Ideen om bok ble igjen til tanken om et musikkspill om stenindustrien (Stenhogger’n) i forbindelse med unionsjubileet i 2005, men hvor skulle dette spilles; på Folkets Hus, på stranda ved kystledhyttene eller på Kystmuseet? Da var det at Jan Arntzen leverte den geniale ideen om å utnytte et av de gamle stenbruddene. Så tenkt så gjort; Fra tidlig høst 2004 til sommeren 2005, pågikk det et stort dugnadsarbeid i form av rydding og stensetting av Brottet. 14. juli 2005 ble 500 personer, med statsministeren i spissen, ønsket velkommen til den første premieren i Brottets historie. På under et år var et nedlagt og gjengrodd stenbrudd blitt omdannet til en spennende kulturarena.

Amfigrotta, i tilknytning till Brottet, vil ha en viktig støttefunksjon for aktiviteten i amfiet. I tillegg ønsker vi at dette skal bli et tilholdssted for et mangfold av lag og aktiviteter. Ikke minst håper vi at aktiviteter for barn og unge finner sin plass i ”Grotta”.

foghorn

Konsert med gruppa Foghorn i Amfigrotta høsten 2015

Bilder fra byggeprosessen i 2004/2005

Jan og Helge Fredriksen, arbeidet på tribunen har startet Tore Rasmussen - stener til tribunen skal deles Treje rad skal på plass - Helge Fredriksen dirigerer gravemaskinen Rolf Person assisterer Jan i oppmåling og merking Jan beregner Brottets senterpunktKåre Johansen og Helge Fredriksen får nok en tribuenesten på plassPrøvene på Stenhoggern er i gang, mens de sistene stenene legges på plass.

          2005   Prøvene på Stenhoggern er i    gang, mens de siste stenene legges på plass.

eventyret-om-brottet– Skrevet av Paul Henriksen 2010

Oppsettinger i Brottet Amfi

 • 2005 Musikkspillet Stenhogger’n
 • 2006 Musikkspillet Stenhogger’n
 • 2007 Musikkspillet Stenhogger’n
 • 2008 Jeppe i Brottet
 • 2009 Musikkspillet Brottsjø
 • 2010 Musikkspillet Brottsjø
 • 2011 Jeppe i Brottet
 • 2012 Musikkspillet Stenhogger’n
 • 2013 En Midtsommernatts drøm
 • 2014 Frihetsspranget
 • 2015 Sommerdrømmen

Hans Petter Thøgersen (Manus) og Svein Gundersen (Musikk) har vært md på alle oppsettingene i Brottet. Jens Olav Simensen var med og skrev stykket «Stenhoggern».

KYSTLEDHYTTENE

 

Nærmere 160 døgn er leid ut på Klyven og Stenhoggerhytta i år, men fortsatt er mulighetene mange for å oppleve skjærgårdsidyllen.

Kystledhyttene Klyven og Stenhoggerhytta får i løpet av 2016 en ny nabo, Mundastua.

Kystledhyttene Klyven, Stenhoggerhytta og den nye Munda-stua som åpner forsommeren 2016, ligger idyllisk til ved Skjelsbusundet. Hyttene som første gang ble leid ut i 2012, kan bookes gjennom Oslofjordens friluftsråd. displaypage=TRUE&element_id=16217http://www.oslofjorden.org/portal/page/portal/of/kystleden?displaypage=TRUE&element_id=16217

På nettsiden til Oslofjordens friluftsråd presenteres kystledhyttene på denne måten

Forsommeren 2016 åpner den tredje kystledhytta «Munda-stua». Les avisartikkelen om ferjedamen Amunda Johansen fra Skjelsbu, lokalt bare kjent som «Munda».

DEN OPTISKE TELGRAFEN

 .

.

Jobben er gjort - tre av!

25. mai 2014 ble den optiske telegrafen markert på Skjelsbuveten i nærvær av en tidsriktig dresset soldat, fylkesordfører Ole Haabeth og ordfører i Hvaler Eivind Borge. Det var Eivind Børresen, Petter Wistner og Thor-Ivar Olsen som utførte selve arbeidet på telegrafen som inngikk i markeringen av grunnlovsjubileet.

den-optiske-telegraf-presentasjon

KYSTLEKEPLASSEN

der lek og læring om kystens liv og historie går sammen

Vi lar bildene tale for seg fra et prosjekt som er støttet både av Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen DNB

rusatakaka-i-torrdokk

11424691_1598156800472294_339991737_n1IMG_6308

Hvaler kulturvernforening  har siden 2012 arbeidet med å etablere en kystlekeplass på Spjærøy som skal sno seg gjennom museumsområdet på Nordgården , Museumshavna med båter og Brottet amfi. Hver del av området beskriver det gamle Hvalerlivet ved henholdsvis bonden, fiskeren og stenhogger’n. Gjennom lek og fysisk utfoldelse i det skjønne turområdet ønsker foreningen å formidle historien, tilhørighet og identitet til nærmiljøet.

Prosjektet ledes av et eget utvalg i kulturvernforeningen, der det meste av arbeidet utføres på dugnad. Økonomisk støtte til fase 1 i prosjektet er gitt av Gjensidigestiftelsen i 2012 med 216.937,- Fase 2. i prosjektet startet i 2015 og blir støttet av Sparebankstiftelsen DNB med kr 150.000,- .

 KULTURLEDEN 

https://ut.no/tur/2.15258/

Kulturleden, kulturvernforeningens gave til Friluftslivets år 2015, 12 nye km med kyststi på Spjærøy

Fem informasjonstavler, ni karttavler og flere ti-talls retningsskilt er plassert ut på den 12 km lange turstien på Spjærøy der møte med kulturminner er viktige innslag.

basto-15-06-3paul-og-thor-ivar-15-06-4

Det var Hvaler kulturvernforening som tok initiativet til turstien «Kulturleden», en merket løype på rundt 12 km der naturopplevelser og informasjon om kulturminner står sentralt. Naturopplevelsen får du med deg i skogsterreng og langs sjøen både ved Asmaløysundet og Skjelsbusundet. Kulturminnene møter du i området ved Brottet, Spjærøy kirke, Torvmyra, Folkets hus, Tredalen og Nordgården (kystmuseet)

spjaeroy-kirke

Det var i 2014 at prosjektet fikk tildelt kr 85.000,- fra Østfold fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen, og deretter kr 26.000,- fra de samme kildene i 2015. Det er nedlagt flere hundre dugnadstimer i utplassering av informasjons- og karttavler, pilskilt og andre merker.

GAMLE BREKKE SKOLE

flyfoto-brekke-1957

Flyfoto av Brekke skole med lærerbolig, låve og stolpehus (1957)

På årsmøtet i Hvaler Kulturvernforening i februar 2013 ble det besluttet  å se på mulighetene for å sette i gang arbeidet med å bevare gamle Brekke skole. Gjennom praktiske råd  og støtte fra fylkeskonservatoren og byggesaksavdelingen i Hvaler kommune, fikk vi klare bevis på nødvendigheten av å ta vare på dette bygget som «bærer på» viktige deler av kystsamfunnets historie.

Målsettingen er å avslutte restaureringsarbeidet innen 2019, 170 år etter at Brekke ble åpnet som Hvalers første faste skole

Styret vedtok å opprette en egen venneforening for arbeidet med Brekke skole og 7. april 2015 markerte vi foreningen med «åpen dag» på Brekke.

Les den omfattende tilstandsrapporten som ble levert fra byggmester Egil Norli 23.09.2014. Med denne som grunnlag, har det blitt søkt om midler til restaurering av det gamle skolebygget fra 1849, med bakgrunn helt tilbake til 1770-tallet .

Bygningshistorisk rapport samlet

bygningshistorisk-rapport-samlet-23-09-2014

 

Fakta om huset og området – Gnr 2 bnr 1 http://www.nb.no/nbsok/nb/a264bf635e42606db3cd1123ce53496e?index=4#0

Les eventyret om enkesetet på Brønneløkken  som ble Hvalers første skole og et verneverdig bygg : eventyret-om-gamle-brekke-skole

 

NORDGÅRDSBRYGGA (MUSEUMSHAVN)

IMG_9157img_0321

Det største prosjektet siden utbygging av Brottet er nå i gang på Nordgårdsbrygga eller på folkemunne kalt «Stenbrygga». Herfra ble det i flere ti-år skipet ut sten til en rekke land verden over, sten som både ble benyttet til sentrale bygg og til stensetting av gater og torg.

Første etappe i dette bryggeprosjektet er å legge et tredekke (ca. 1,5 mål) over den gamle stenfyllinga. Dette gir bedrede forhold både for de som har private plasser her og for verneverdige båter. Håper er at brygga også skal åpne for anløp av charterbåter, der i blant DS Hvaler.

Brygga finansieres av  Hvaler kommune og bygges på dugnad av kulturvernforeningens folk. Den nye Nordgårdsbrygga vil stå ferdig i løpet av tidlig høst 2016.

Neste trinn i utbyggingen av det som benevnes som «Museumshavna» (der Nordgårdbrygga inngår) er utmudring av det store siv-området og oppføring av  en kaifront nord før nåværende kiosk. Denne delen av prosjektet er nå under planlegging.

Paul Henriksen

Reklamer

3 svar til Prosjekter

 1. Tilbaketråkk: Nytt prosjekt fra Hvaler Kulturvernforening: Kystlekeplassen | Hvaler Kulturvernforening

 2. gunder nysted sier:

  Har bare ett lite spørsmål til fremdriften når det gjelder utplassering av skilt vedrørende kultur skatter i kommunen?. Tenker mest på gamle seil skuter. Og eventuelt plassering av disse skilta/tavlene?.

  • Paul sier:

   Hei Gunder. Beklager sent svar . Her må jeg dessverre melde pass. Har forstått at det er Norsk Maritimt Museum som står for skiltingen knyttet til vrakene. Når det gjelder øvrig skilting av kulturminner, så prøver kulturvernforeningen å følge opp her , men med beskjedne ressurser. Planen er bl.a. å skilte ved Stolen på Vesterøy der Lossen gikk ned i 1717. Mulig at det også kan komme info.tavle på Akerøya. For øvrig er det i kulturminneplanen, som blir vedtatt senere i år, lagt vekt på skilting og informasjon, men hvor snart dette kan komme vet jeg faktisk ikke. Dette styrer jo Hvaler kommune. Mvh Paul Henriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s